Babs Haenen

Babs Haenen
  • 2022 deelnemer aan 36 Vazenparade; 8 mei- 2 jul. Terra Delft

Babs Haenen is een kunstenaar die werkt met klei en gespecialiseerd is in porselein. Ze is geboren in Nederland en studeerde in 1979 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Sindsdien zijn haar werken opgenomen in de permanente collecties van topgaleries en musea, zoals het Stedelijk Museum in Amsterdam, het CooperHewitt, Smithsonian Design Museum en het Metropolitan Museum of Art (beide in New York) en in nog veel meer plaatsen over de hele wereld. Van 2010 tot 2018 heeft ze deels in Jingdezhen (China) gewoond, waar ze de kans kreeg om in contact te komen met deze zeer verre en fascinerende cultuur.

Het keramische werk van Babs Haenen kenmerkt zich door expressieve en impressionistische kwaliteiten waarbij kleur, lijn en vorm allemaal een gelijkwaardige rol spelen. De schilderkunstige wijze waarop zij haar vazen siert, laat zien hoe abstracte schilderkunst haar inspireert. Ook landschapsmotieven, zoals kabbelend water, zijn terugkerende thema’s.

‘Omdat ik danseres ben geweest en pas op mijn zevenentwintigste het vak ben ingerold, is beweging, maar ook aanraking heel belangrijk. Ik werk met wit porselein zodat ik elke kleur kan maken die ik wil. Zoals een schilder kan ik verschillende kleuren combineren. Toen ik bijvoorbeeld de schilderijen van Rothko zag, heb ik een speciale techniek ontwikkeld om – zonder scherpe lijnen maar met een schaduw – de ene kleur in de andere te laten overvloeien.’

Objecten door Babs Haenen