Wim Borst

Wim Borst

04-04 t/m 16-05 2020: “Uitgedaagd in Porselein; Wim Borst, solo”; dozen, objecten en wandkubussen. Voor de virtuele rondleiding klik

Het oeuvre van Wim Borst laat zich lezen als een boek over moderne beeldhouwkunst waarbij elk hoofdstuk uit een groep werken bestaat waarin hij specifieke formele mogelijkheden binnen een afgebakend thema onderzoekt. In het begin van zijn carrière werkte Borst met het gegeven van kubussen en rechthoeken waarop hij rechte lijnen in het glazuur uitspaarde. Allengs deden zich diagonale verschuivingen hun intrede, waardoor de objecten dynamischer en ruimtelijker werden. Via meer ritueel georiënteerde objecten waarbij hij ondermeer blokken verlijmde met platen Plexiglas keerde hij in de late jaren ’90 weer terug naar meer abstract geometrisch werk. Tijdens een vruchtbare werkperiode in 1998 in het Europees Keramisch Werkcentrum, in ‘s-Hertogenbosch ontdekte hij de mogelijkheden die het gebruik van cirkels, conussen en cirkelelementen kon bieden om zijn werk in een nieuwe richting op te sturen. Borst introduceerde vanaf dat moment gebogen wanden en versneed deze ronde vormen met hoekige elementen. Ook speelde hij een spel met gladde geglazuurde oppervlaktes en op graniet lijkende biscuitklei. In zijn meest recente werk stapelt en schakelt hij identieke volumes op een dusdanige wijze dat complexe ruimtelijke studies ontstaan. Was zijn kleurenpalet in het verleden over het algemeen afgestemd op witten, grijzen en zwarten, nu werkt Borst ook met felle signaalkleuren als rood en blauw die het complexe illusionistische karakter van het object nog meer versterken.

Zijn werk bevindt zich in particuliere collecties en in museumcollecties in binnen- en buitenland, zoals Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam, Boston Museum of Fine Arts Boston USA, Frans Halsmuseum Haarlem, Museum Keramion Frechen Duitsland, Magnelli Museum, Keramiekmuseum van Vallauris Frankrijk, Keramiekmuseum Het Princessehof Leeuwarden, en Stedelijk Museum Schiedam.

publicatie in KLEI keramiek magazine 2020-2: https://terra-delft.nl/nl/nieuws/

Objecten door Wim Borst