Uitgedaagd in porselein: Wim Borst solo

Uitgedaagd in porselein: Wim Borst solo
Expositie
3 apr 2020 - 15 mei 2020
Organisator
Galerie Terra Delft
Locatie
Galerie Terra Delft

In het voorjaar van 2020 exposeert Wim Borst zijn nieuwste objecten bij Galerie Terra Delft. Sedert drie decennia behoort zijn werk tot de vaste collectie van Terra Delft. Als kunstenaar is Borst interessant, omdat hij zichzelf blijft vernieuwen.

In deze solo tentoonstelling komt het materiaal porselein aan bod, een weerbarstig materiaal dat veel geduld en vakmanschap vereist om tot de perfectie te komen die Borst wil laten zien in zijn abstracte, geometrische volumes.

20-04-Wim-Borst-2zt-mail-eng

Wim Borst: “In mijn keramische werk is de kubus een veelvuldig terugkerend vormelement. Zowel staand in de ruimte als gestapeld, gedeeld, gekanteld of aan de wand.

In 2016 was ik op uitnodiging van o.a. Galerie Terra Delft voor een werkperiode in China (Sanbao, Jingdezhen). Kort daarvoor was het plan ontstaan om in porselein te gaan werken. Jingdezhen is de porseleinstad in China dus mijn plan werd daar gevoed. Begin 2018 ben ik de uitdaging in mijn atelier aangegaan.

Ruim een jaar volgt voor het overwinnen van de technische aspecten van het weerbarstige materiaal. Vele experimenten met oppervlak-texturen paste ik toe op kubussen van porselein. Fascinerend vond ik de resultaten van grafische patronen, ingekraste lijnen en de ontstane contrasten van de ‘sneeuwwitte‘ huid van het porselein.

Het deed mij terugdenken aan de jaren ’70, toen ik kennis maakte met het werk van kunstenaars uit de Nederlandse NUL-beweging. Jan Schoonhoven en Ad Dekkers werden voor mij een bron van inspiratie. Kenmerkend zijn ‘ritme en regelmaat’ in hun tekeningen en reliëfs ‘herhaling van gelijkvormige elementen’.

Met de porseleincollectie van nu is een verlangen in vervulling gegaan uit 1998, na een werkperiode in het EKWC in ‘s-Hertogenbosch, om het thema ‘ritme en regelmaat’ en ‘herhaling van gelijkvormige elementen’, op een subtiele manier in porselein vorm te geven.”

Het werk van Wim Borst bevindt zich in particuliere collecties en in museumcollecties in binnen- en buitenland, zoals Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam, Boston Museum of Fine Arts Boston USA, Frans Halsmuseum Haarlem, Museum Keramion Frechen Duitsland, Magnelli Museum, Keramiekmuseum van Vallauris Frankrijk, Keramiekmuseum Het Princessehof Leeuwarden, en Stedelijk Museum Schiedam.