Over Terra

Sinds 1986 presenteert Galerie Terra Delft onder leiding van de galeriehouders Simone Haak en Joke Doedens, een veelzijdig aanbod in de hedendaagse keramiek. Galerie Terra Delft is gevestigd in het historisch centrum van Delft.

Het is uitzonderlijk, dat er een plek in Nederland is, waar permanent keramiek aangeschaft kan worden, waarvan de kwaliteit maatgevend is en de diversiteit groot. Je kunt bij Terra terecht voor een leuke beker of een decoratieve vaas, maar ook voor een uniek keramisch object zonder toegepaste functie. De hedendaagse keramiek laat een breed scala aan producten zien en vooral in het segment van de kunst wordt het werk steeds interessanter. Tijdens de viering van het 30-jarig jubileum van Galerie Terra Delft zijn de galeriehouders gelauwerd met de Gemeentepenning Delft. De gemeente Delft verstrekte de penning voor het genereren van grote bekendheid van Delft als keramiekstad in binnen- en buitenland.

Naast een afwisselend expositiebeleid en deelname aan kunstbeurzen, presenteert Galerie Terra Delft zich als een permanent verkooppunt voor ongeveer vijftig gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland. De collectie varieert van toegepaste kunst tot autonoom werk. De galerie voert een levendig en motiverend beleid voor kunstenaars en publiek.

Ter gelegenheid van het 35-jarig jubileum is er in mei 2021 een artikel gepubliceerd in de kleine K, het digitale keramiektijdschrift.

3

2021-05 kleine K pag.49 omslag
2021-05 kleine K pag.50
2021-05 kleine K pag.51
2021-05 kleine K pag.52
2021-05 kleine K pag.53
2021-05 kleine K pag.54

Personeel

Simone Haak

Simone Haak

In 1975 studeerde Simone Haak af aan de kunstacademie Minerva in Groningen en werkte daarna anderhalf jaar op de Experimentele Afdeling van de Koninklijke Aardewerkfabriek De Porceleyne Fles te Delft. Na haar afstuderen exposeerde zij met regelmaat in binnen- en buitenland. Ook gaf zij les in keramiek en handvaardigheid op o.a. het Rijnlands Lyceum in Oegstgeest en de Technische Universiteit in Delft. Sinds 2011 reist Simone regelmatig naar China om deel te nemen aan en het organiseren van uitwisseling projecten en tentoonstellingen.

Simone Haak richtte in 1986 samen met Joke Doedens Galerie Terra Delft op. Ze is naast het algemene beleid verantwoordelijk voor de externe contacten, waaronder die met de kunstenaars. Naast de galerie werkt ze zelf nog steeds met keramiek.

Techniek of inhoud? Wat is het belangrijkst in een keramisch object? “De inhoud staat voorop, de techniek is nodig om die inhoud te kunnen realiseren. De inhoud kan goed zijn, maar een product moet ook technisch in orde zijn. Kwaliteit is een optelsom van inhoud en uitvoering.” In 2016, tijdens het 30-jarig jubileumfeest, is Simone onderscheiden met de Delftse gemeentepenning ter waardering ven het promoten van Delft Keramiekstad nationaal en internationaal.

Joke Doedens

Joke Doedens

In 1986 begon Joke Doedens op 24-jarige leeftijd samen met Simone Haak Galerie Terra Delft. Tot dan was zij werkzaam als edelsmid bij een juwelier en bij een zilverfabriek. Hiertoe werd zij na de HAVO opgeleid in Amsterdam, waarbij naast de vakbekwaamheid ook het juweliersvak met de nodige administratieve kennis deel van het diploma uitmaakte.

In 1988 heeft ze zich omgeschoold tot boekhouder en tot 1999 heeft ze in die functie parttime gewerkt. Vanaf dat moment werd het werk in de galerie te omvangrijk en werkt zij full time voor Terra. Naast het algemene beleid is ze verantwoordelijk voor de administratie en de boekhouding. Sinds haar 11de speelt Joke saxofoon. In 2016, tijdens het 30-jarig jubileumfeest, is Joke onderscheiden met de Delftse gemeentepenning ter waardering ven het promoten van Delft Keramiekstad nationaal en internationaal.