Claire Verkoyen

Claire Verkoyen

Eierschaal porselein

Het ultra-dunne eierschaal porselein vormt de ‘canvas’ voor mijn afbeeldingen. Ik koop het porselein, die traditioneel wordt vervaardigd in China, direct van kleine geïsoleerde fabriekjes in de stad van Jingdezhen.

Het is een enorme technische prestatie om zo dun porseleinen te maken, de oorsprong hiervan ligt in het China van de 16e eeuw. De identieke vormen in verschillende formaat, de perfect gevormde diepe kommen werden, na het stoken op hoge temperatuur, op een lagere temperatuur gedecoreerd met zeer gedetailleerd glazuur decoraties, ofwel met de hand geschilderd ofwel afgedrukt.

Met deze kommen balanceren de Chinese ambachtslieden op de rand van wat mogelijk is in porselein. Het productieproces is moeilijk te controleren, de kans op vervorming hoog. De kwaliteit van het Chinees porselein kan niet worden geëvenaard buiten China, het is heel doorzichtig, wit en sterk. Tijdens het productieproces wordt bijna de helft van de stukken weggegooid, doordat het risico van vervormingen zo groot is. Hierdoor is de prijs van ‘China’ aanzienlijk.

Objecten door Claire Verkoyen