Judith de Vries

Judith de Vries
  • 2022: deelnemer ART021 kunstbeurs Shanghai met Galerie Terra Beijing, deelnemer Winter bij Terra

  • 2016: deelnemer Terra 30! Multiple tentoonstelling

  • 2010: deelnemer Uit je Bol - Tulpenvazen Kunsthuis Secretarie in Meppel

  • 2009: deelnemer Uit je Bol - Tulpenvazen in Delft

De keramiek van Judith de Vries is gemaakt van Franse porseleinklei uit Limoges. Deze witte klei kleurt zij in met verschillende kleurpigmenten. Op ingenieuze wijze maakt zij van deze verschillende kleuren klei patronen, die vervolgens tot zeer dunne plakken worden uitgerold.

Op de lerarenopleiding in Amsterdam in 1983 begon Judith met het inkleuren van klei. Ze experimenteerde met het mengen van verschillende oxiden door de kleien later ook met commerciële kleurpigmenten. Decoratie is bij deze techniek een essentieel onderdeel van de vorm, en geen toevoeging achteraf. De kom- en vaasvorm met de rand als grens tussen binnen- en buitenkant, zijn voor Judith goede basisvormen om haar ideeën tot uitdrukking te brengen.

De basisvorm waarop de patroonplakken gestalte krijgen worden eerst op de draaischijf gedraaid en afgedraaid. De patroonplakken worden zonder mal maar met behulp van ondersteunende vormen als dozen, potten en flessen op de basisvorm gemonteerd.

Als de vorm in elkaar zit, begint het uitvoerige proces van langzaam drogen en afwerken, schrapen, schuren en polijsten. Dan worden de objecten eerst biscuit gebakken, dan geglazuurd. Gedeeltes worden afgeplakt en met gekleurde porseleinslib bespoten en nogmaals gebakken op 1220 graden in een elektrische oven.

Als de objecten uit de oven komen worden ze nog een keer met heel fijn watervast schuurpapier gepolijst. Werken met deze technieken in porselein vereist heel veel geduld, voorzichtigheid en uithoudingsvermogen.

Objecten door Judith de Vries