Liya Wan

Liya Wan

Liya Wan is een Chinese hedendaagse keramiek kunstenaar, afkomstig uit Qingdao. Hij kreeg zijn opleiding aan de Centrale Academie voor Schone Kunsten in Beijing, nadat hij zijn baan als koopvaardijzeeman opgaf. Na zijn afstuderen richtte hij zijn eigen atelier op.

Liya Wan is een van de eerste kunstenaars die betrokken is geweest bij de modernisering van de Chinese hedendaagse keramische kunst. Wan combineert keramische techniek en sculpturale taal. Zijn werk respecteert de aloude traditie van de Chinese keramiek en reflecteert op de intense veranderingen in de hedendaagse samenleving.

Naast zijn indrukwekkende artistieke aanwezigheid in China, heeft hij verschillende tentoonstellingen gehouden, prijzen gewonnen, lezingen gegeven en als artist-in-residence gewerkt in vele landen als Nederland, Finland en Slovenië. Daarnaast is hij er op de een of andere manier in geslaagd een aantal grote opdrachten in China uit te voeren. Dit is een man met een fenomenale artistieke visie en een buitengewone creatieve kracht.

Zijn werk is te vinden in het British Museum, London (VK), het Bristol Museum & Art Gallery (VK), het Zhejiang Art Museum, Hangzhou (China) en het Arctic Ceramic Center, Posio (Finland).

‘Enkele jaren geleden bezocht ik het Zhucheng Museum in Shandong (China) en werd aangetrokken door het Longshan Mountain zwarte aardewerk met zijn futuristische vormen uit 2500 v. Chr. Daarin ervoer ik het gevoel van tijdcompressie. Na mijn terugkeer maakte ik de New Longshan Serie, geïnspireerd door deze werken.

Objecten door Liya Wan