Oost Azië in Delft

Oost Azië in Delft
Expositie
13 mei 2023 - 2 jul 2023
Organisator
Galerie Terra Delft
Locatie
Galerie Terra Delft

‘Oost Azië in Delft’; een groepstentoonstelling met keramiek en tekeningen van verschillende Aziatische makers.

Sinds 2011 zijn Simone Haak en Joke Doedens van Galerie Terra Delft regelmatig afgereisd naar China en met name naar Jingdezhen, de porseleinstad. Jingdezhen is een broedplaats voor kunstenaars, handelaren en kopers. De stad heeft een keramiek universiteit met 20.000 studenten en een keur aan winkels voor keramische benodigdheden, galeries, ateliers en fabrieken. In deze setting ontmoetten de Delftse galeriehouders veel internationale kunstenaars waarmee contact werd gehouden en met onder andere deze tentoonstelling als resultaat.

De kunstenaars die meewerken aan deze tentoonstelling komen voort uit de contacten en ervaringen in China. Hun werk is divers; er worden tekeningen en beelden getoond, maar ook vazen en schalen. Aziatische elementen komen in de werken terug; het porselein wordt gebruikt evenals het celadonglazuur, de raku stooktechniek wordt toegepast. Er zijn afbeeldingen van fantasie- of mythische figuren. Het is een avontuur om al dit werk bij elkaar te laten zien.

Keramiek is van oudsher in alle culturen aanwezig en overal is het toepassen in objecten en gebruiksgoed op verschillende manieren ontwikkeld. Ondanks de enorme invloed van sociale media, wat de wereld zoveel kleiner heeft gemaakt, blijkt dat de uitingsvormen en technieken in de keramiek bij verschillende culturen nog steeds onderscheidend zijn. Dat maakt deze tentoonstelling zo interessant.

Keramiek met een andere achtergrond is niet altijd makkelijk te doorgronden; men moet ervoor openstaan. De vanzelfsprekendheid waarmee deze talenten in eigen cultuur hoog gewaardeerd worden is bij ons in Delft niet meteen ook zomaar aanwezig. Daarom is het goed de tijd te nemen om te kijken, vragen te stellen en de vergelijking te zoeken met de keramiek waar we wel al bekend mee zijn. Stuk voor stuk zijn het talenten die hier hun werk laten zien. In een rijke variatie van verfijnd, abstract, toegepast, minimalistisch en overdadig. Al met al dus een boeiende tentoonstelling, voortgekomen uit vriendschap en respect.

Er zijn kunstwerken te zien van: