Ross Emerson

Ross Emerson

Keramiek en Delft zijn al ruim 350 jaar onlosmakelijk met elkaar verbonden en wereldwijd een begrip. Dat komt door het Delfts blauw dat in beginsel een kopie was van het toentertijd beroemde Chinese porselein. Dat een kopie een gewaardeerde status van kwaliteit kan krijgen is te danken aan de zorgvuldigheid waarmee de onderwerpen zijn gekozen en het vakmanschap waarmee de schilderingen zijn uitgevoerd.

De klokken van Ross Emerson zijn in hun schildering vergelijkbaar met het werk van de Delfts blauwe meesterschilders. De schilderingen worden met precisie aangebracht, maar dan in een breed scala aan kleuren. Emerson onderscheidt zich door de thema’s die hij hanteert. Alice in Wonderland, Art Deco, Dali, Escher maar ook Delfts blauw; vele cultuurstromingen worden gebruikt in zijn oeuvre van unieke, handgemaakte kunstwerken, die daarnaast een praktische functie hebben: ze geven de tijd aan.

Vanuit een aantal basisvormen bouwt hij zijn klokken op, al dan niet versierd met ornamenten. Zo zijn er de viola klok, de schuine klok en de perspectief klok. De ornamenten bestaan uit kleine handgevormde sculpturen die de klokken op humoristische wijze een identiteit geven.

Incidenteel maakt hij klokken op bestelling. Op aanvraag worden er persoonlijke accenten toegevoegd aan de ornamenten en/of de schildering. Galerie Terra Delft is sinds 1998 het adres in Nederland waar het werk van deze Brit te zien en te koop is.

Objecten door Ross Emerson