Keramiekprijs De Kei

Keramiekprijs De Kei
Expositie
26 mei 2024 - 30 jun 2024
Organisator
SKPD
Locatie
Museum Prinsenhof Delft

Keramiekprijs De Kei wordt eens per twee jaar uitgereikt aan een keramist van uitzonderlijke kwaliteit. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 7.500. De 2e en 3e genomineerde ontvangen ieder een bedrag van 500 euro. De organisatie is in handen van de Stichting Keramiek Promotie Delft (SKPD). Het is bijzonder dat er vanuit een particulier initiatief zo’n grote prijs uitgereikt kan worden.

Op 12 november 2023 is in Museum Prinsenhof Delft uit de drie genomineerden de winnaar van Keramiekprijs De Kei 2023 bekendgemaakt. De prijzen worden uitgereikt in de vorm van drie symbolische cheques en een keramische kei. De winnaar is geworden Rachel de Joode, hier op de foto met links Bert van Meggelen (initiator van de prijs) en rechts Janelle Moerman (directeur Museum Prinsenhof Delft).

Winnaar Kei 2023 Rachel de Joode met r. Janelle Moerman - Museum Prinsenhof Delft en l. Bert van Meggelen - SKPD

Na de prijsuitreiking is de bijbehorende tentoonstelling geopend. De 3 genomineerde kunstenaars leveren hiervoor ieder 3 werken in. De 12 overige geselecteerden dragen met 1 werk bij aan de tentoonstelling. Een brochure begeleidt deze tentoonstelling.

Voor de editie van 2023 zijn de volgende kunstenaars geselecteerd: Natasja Alers, Bas van Beek, Hans van Bentem, Wim Borst, Mieke de Groot, Keeley Haftner, Rachel de Joode, Hans Meeuwsen, Adriaan Rees, Olav Slingerland, Suzie van Staaveren, Jennifer Tee, Mariëtte van der Ven, Yuk-Kan Yeung en Nataliya Zuban.

Keramiekprijs De Kei is een samenwerking tussen de SKPD, Museum Prinsenhof Delft en Galerie Terra Delft. Keramiekprijs De Kei wil een bijdrage leveren aan de vergroting van de bekendheid en waardering van keramische kunst van Nederlandse kunstenaars of kunstenaars werkend in Nederland. Keramiekverzamelaars Ankie Maessen en Bert van Meggelen hebben de prijs in 2020 ingesteld als erkenning en stimulans voor Nederlands talent op het gebied van keramiek als kunstvorm.

Front boekje smal