Settings; Olav Slingerland solo

Settings; Olav Slingerland solo
Expositie
30 okt 2020 - 27 nov 2020
Locatie
Galerie Terra Delft

In de collectie van Galerie Terra Delft neemt het oeuvre van Olav Slingerland een bijzondere plaats in. Zijn heldere kleurgebruik en duidelijke vormgeving is een combinatie van ambacht en design. De objecten zijn betaalbaar, soms functioneel, en laten zich goed combineren; de settings.

Zijn serie ‘Drops’ is nieuw en bijzonder; tijd voor een solo-presentatie bij Terra Delft!

Slingerland: “In een wereld die gedomineerd wordt door afbeeldingen zal mijn werk steeds meer zijn bestaan moeten rechtvaardigen in de werkelijkheid. Hierdoor worden vorm, materiaal, maat en plaatsing essentieel.

Door het gieten in mallen kan ik kleine tot middelgrote series maken, die door verschillende afwerkingen nog steeds de hand van de maker laten zien. Door herhaling van de producten in verschillende settings laat ik steeds een nieuw beeld ontstaan. Een beeld met dezelfde heldere vormgeving als de producten zelf.

Zoals in ‘Dot Circle’, een setting van puntkommen aan de muur. De puntkom speelt met een vertekening in diepte die wordt versterkt door het verloop van het glazuur. De opstelling van de puntkommen in ‘Dot Circle’ herhaalt die optische vertekening, zowel in detail als op grote schaal.

'Drops’ is een serie schalen ontwikkeld in samenwerking met ontwerper Jacqueline Heidanus. Zij is gespecialiseerd in dessinontwerp. Samen hebben we gezocht naar een manier om vanuit het materiaal en de techniek van het gieten de schalen een tweede huid te geven. Doordat we vanaf het begin van het proces nauw samenwerken is een serie schalen ontstaan waarbij de twee disciplines met elkaar verweven zijn en elkaar versterken. Door het handmatig bewerken van de mal ontstaat een reliëf van druppels (Drops) in verschillende patronen. In combinatie met de kleurverlopen in het glazuur ontstaan er unieke schalen met wisselende optische effecten.”

Cirkel

Setting 'Dot Circle', 48 dl. wandstuk