Yayoi Kusama opt
SR-Yayoi Kusama, 29x33x4cm, stoneware-engobe-underglaze-glaze-lustre, KKD1
SR-Yayoi Kusama, 29x33x4cm, stoneware-engobe-underglaze-glaze-lustre, KKD2
SR-Yayoi Kusama, 29x33x4cm, stoneware-engobe-underglaze-glaze-lustre, KKD3

Yayoi Kusama

Kunstenaar Stephanie Marie Roos

Aantal
1

€ 950,00

Jaar2022
TechniekHand-gedecoreerd, Handgevormd
MateriaalGlazuur, Engobe, Goud-luster Glazuur, Steengoed
Breedte33 cm
Hoogte29 cm
Diepte4 cm

Onderdeel van de serie "Ode aan Vrouwelijke Kunstenaars"

Wandstuk; eerbetoon aan Yayoi Kusama (草間 彌生,Kusama Yayoi; Matsumoto, 22 maart 1929) is een Japanse beeldhouwster en installatiekunstenares.

Over het gebruik van de polkadots, die haar handelsmerk zouden worden, schreef zij: "...a polka dot has the form of the sun, which is a symbol of the energy of the whole world and our living life, and also the form of the moon, which is calm. Round, soft, colorful, senseless and unknowing. Polka dots become movement... Polka dots are a way to infinity."

YayoiKusama

In 1966 werd haar werk geweigerd voor de Biënnale van Venetië, maar door haar illegale aanwezigheid met de happening Narcissus Garden wist zij de aandacht definitief op zich te vestigen. Kusama, die van haar psychiatrische problemen nooit een geheim maakte, keerde in 1973 terug naar Japan en verblijft sindsdien vrijwillig in een psychiatrische instelling. Zij heeft haar atelier in de directe nabijheid. In 1993 werd zij, nu officieel, uitgenodigd voor het Japanse paviljoen van de Biënnale van Venetië. De kunstenares kreeg in 2003 in Frankrijk de Ordre des Arts et des Lettres en in 2006 in Japan de gerenommeerde prijs, de Praemium Imperiale voor schilderkunst. In 2008 toonde Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam de expositie The Mirrored Years.