Peter Beard

Peter Beard

Peter Beard heeft een contemplatieve benadering van het maakproces en besteedt veel tijd aan het uitzetten van lijnen en het schetsen van ideeën voor nieuwe stukken. Deze aanpak levert uiteindelijk mooie, doordachte objecten op die eigentijds zijn, maar toch een geschiedenis hebben waardoor ze een tijdloze kwaliteit krijgen. Zijn sterke, eenvoudige vormen worden versierd met complexe oppervlakken. Niet alleen ter aanvulling van de vorm, maar ook om het oog te prikkelen en een emotionele reactie bij de toeschouwer op te roepen.

Zijn met was behandelde stukken bestaan uit combinaties van glanzende, matte en halfmatte glazuren die in lagen worden opgebouwd om zo hun texturale oppervlak tijdens het bakken te creëren. Was wordt gebruikt om gebieden te isoleren tijdens het aanbrengen van glazuur. Peter maakt ook geslepen stukken. De techniek bestaat uit het in lagen aanbrengen van gekleurde klei en glazuur en het terugslijpen van het glazuuroppervlak om ingewikkelde patronen te onthullen in een zijdezachte, marmerachtige afwerking die prettig aanvoelt. Het kan wel zes maanden duren voor deze stukken klaar zijn; het resultaat van uren experimenteren en ontwikkelen.

Beards werk is over de hele wereld tentoongesteld en is vertegenwoordigd in talrijke musea, openbare collecties en particuliere verzamelingen in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten. Hij heeft ook vele onderscheidingen gekregen van verschillende internationale organisaties.

‘Het landschap in al haar vormen is mijn belangrijkste inspiratiebron, samen met oude artefacten uit verschillende culturen.’

Objecten door Peter Beard